arvidsjaur
Det blev givande diskussioner på mötet i Arvidsjaur. Foto: Kerstin Calissendorff

Stort intresse i Árviesjávrrie

Det blev ett mycket välbesökt samtalsmöte i Arvidsjaur/Árviesjávrrie under kvällen den 12 juni. Över 50 personer kom för att träffa ordförande Kerstin Calissendorff, sekreterare Marja Skum och ledamoten Bertil Marklund. Mötet hölls på Medborgarhuset, Café Rotundan.

Sammanfattningsvis kom diskussionen att handla om förlust av språk och kultur i det skogsamiska området. En deltagare sa att ”själva produkten av ett kulturellt folkmord är tystnad och glömska och att den vanliga skogssamiska erfarenheten är att vara assimilerad”. Det talades även om tvångsförflyttningar och att de skett systematiskt på flera håll, under flera tidsperioder även i skogssamiskt område. Även umesamiskans ställning och vitalisering kom upp, hur man kan lyfta kvinnoperspektivet i förhållande till både 1928 och 1971-års rennäringslagar, man talade om bristen på läromedel och okunskapen bland gemene man och på universiteten. En man sa avslutningsvis att hans förhoppning var att kommissionens arbete ska leda till att samerna blir ett enat folk, oavsett bakgrund.

Kommande möten hålls i Ammarnäs och Luleå den 15 juni sedan tar kommissionen en kort sommaruppehåll med samtalsmötena för att fortsätta i mitten av augusti igen.

Sameradion var på plats i Arvidsjaur. (länk)

Oddasats reportage från Arvidsjaur. (länk)