Mötet hölls på Världskulturmuseet i Göteborg dit det kom ett 10-tal personer, utöver ledamöter och sekretariat, för att lyssna och dela med sig av sina erfarenheter. Från kommissionens sida deltog ordförande Anders Lidén, ledamöterna Marie B Hagsgård och Gunlög Fur samt Lena Kroik från sekretariatet. Samtalet kom att handla en hel del om hur samråden med kommuner och andra myndigheter fungerar. Sameföreningen i Göteborg, som funnits sedan 1971, som har hjälpt Sanningskommissionen att sprida information om besöket fanns också på plats.
Nedan följer några röster från mötet:
”Att välja att vara öppen om sin samiska identitet är väldigt jobbigt i Göteborg för man möts av en sådan okunskap. Sameföreningen i Göteborg är en liten förening som får många förfrågningar att komma till skolor och olika organisationer för att informera om samer. Men vi är få medlemmar och kan inte på ideell basis orka sprida information om samer till alla som vill ha det”.
“I skolan undervisas det inte om samer och deras historia och rättigheter trots att det finns styrdokument som anger att alla elever ska få sådana kunskaper. Okunskapen om samer som finns påverkar också möjligheten för oss att få våra rättigheter, exempelvis undervisning i samiska. Det måste anställas samer som kan ta fram utbildningspaket om samer för lärarutbildningen, för alla barn i grundskolan och för tjänstemän på myndigheter så att kunskaperna växer.”
”Vad är viktigt för oss samer i diaspora? Vi möter samer från hela Sápmi som är stort, det är coolt. Vi vill göra kul saker tillsammans, träffas och umgås. Men all vår tid går åt att samråda och informera andra om oss själva, oavlönat!”
Nästa möte hålls i Arjeplog den 3 oktober.