emelie-ericsson-grundstromfotoprivat
Emelie Ericsson-Grundström Foto: Privat

“Vi samer är samer, punkt”

Emelie Ericsson Grundström från Ammarnäs i Sorsele kommun är en av de närmare 300 personer som valt att vittna.
“Jag är 31 år gammal, och min familj består av mamma, pappa, tre hundar (Kiro (min hund), Mira och Luna) och två katter (Vilda och Myran). Mina intressen består främst av att läsa, skriva och måla. Naturen där jag bor ger enormt mycket inspiration till detta. Jag har inget fast jobb för tillfället men jobbar som vikarie här och där, där behov finns. Jag studerar också på distans.

Vad fick dig att ta beslutet att vittna/lämna din berättelse?
“Det korta svaret är; För att synliggöra statens övergrepp. Det långa svaret är; För att berätta mina mor-och-farföräldrars historia samt min historia, mina föräldrars historia. Det är trauma som förts vidare, omedvetet, genom generationerna och jag har ett ansvar att också lyfta detta så att våra historier och våra berättelser inte osynliggörs”.

Hur kändes det att göra det?
“Läskigt på flera olika sätt. Man måste öppna upp och prata om kränkningar, sådant som kan vara mycket privat. Man pratar om djupa, tunga saker som påverkat över generationer som satt djupa spår. Samtidigt kändes det bra att stå upp för mina förfäder. För mina släktingar som aldrig fått chansen att säga ifrån”.

Vad var det främst du ville ta upp i intervjun?
“Hur staten delat och splittrat det samiska folket i årtionden och att de nu måste reparera den skadan. Att man är same oavsett om du äger renar eller ej, om du är medlem i en sameby eller ej. Vi samer är samer, punkt”.

Hur har statens politik påverkat dig och din familj?
“Mycket. Inte bara att vi har blivit ignorerade i många sammanhang och sedda som icke-samer (pga. statens politik), språk och kultur har gått förlorat på grund av detta, men även rätten till våra förfäders marker där vi fortfarande lever”.

Vad hoppas du att Sanningskommissionen kan åstadkomma?
Jag hoppas innerligt att hela samiska folkets berättelser blir synliggjorda, utan att ställas mot varandra och att det kan bli uppstarten för upprättelse för de samer som fått sin mark, kultur, historia och språk stulna av staten.

Intervjuerna med de närmare 300 personer som anmälde sig är nu i sitt slutskede och analysen av dessa har delvis påbörjats.