Över 270 anmälningar till vittnesmål kom in då sista datum passerats den 15 februari 2024. Nu kvarstår ett 20-tal intervjuer och analysarbetet går in i en mer intensiv fas.
Intervjuarbetet påbörjades under 2023 och pågår under senare delen av 2024. Just nu pågår transkriberingar och analys av materialet. Berättelsevolymen ska vara det centrala bidraget och de samiska erfarenheter som framställs i denna lägger grunden för kommissionens arbete och resultat. Materialet kommer att hämtas från intervjuerna, de skriftliga berättelserna och vad som framkommit vid samtalsmötena.
Hur kommer intervjuer och skriftliga berättelser att användas?
Intervjun spelas in och skrivs ut. Skulle du efter intervjun vilja lägga till eller ändra uppgifter eller ta tillbaka den går det bra. Både ljudfiler och utskrifter sparas hos kommissionen. I utskriften är den intervjuade avidentifierad och anonym. Den som inte vill vara anonym har rätt till det. Ljudfiler, utskrifter och skriftliga berättelser omfattas av sekretess. Alla som arbetar i kommissionen har tystnadsplikt. Enligt nu gällande regelverk ska allt material när kommissionens arbete är avslutat lämnas till Riksarkivet. Materialet är då fortsatt skyddat av sekretess och uppgifter får lämnas ut endast om de behövs för forskning eller statistik, eller om de inte är direkt hänförliga till en enskild.
Det som kommer fram i intervjuerna och i skriftliga berättelser kommer att användas av Sanningskommissionen för det samiska folket
• i dess kartläggnings- och utredningsarbete och förslag till åtgärder, och
• i dess förmedling av kunskap till allmänheten om samernas historia och hur historiska oförrätter påverkar dagens villkor för samer.
Här kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter. Läs mer här! (länk)
Möjlighet till stödsamtal
Att berätta om negativa erfarenheter eller kränkande upplevelser kan väcka obehag och känslor som kan vara svåra att hantera. Alla personer som intervjuas av kommissionen erbjuds möjlighet till stödsamtal (i en serie om tre samtal). Den som ger samtalsstöd är utbildad psykolog eller kurator och har samisk kulturkompetens.
Har du frågor ring 076-1367067 för mer information. Kommissionen tar inte del av information om vem som har begärt stödsamtal.