analysgruppenbild
På bilden syns Marja Skum och Lena Kroik under analysgruppens möte i Umeå i veckan. Foto: Moa Sandström

Sanningskommissionen tar nästa steg i analysarbetet

Sanningskommissionen har tagit emot cirka 300 vittnesmål i form av intervjuer, skriftligt material, ungdomsträffar, samtalsmöten med mera.
Ledamoten Marianne Liliequist som har stor erfarenhet av kvalitativt analysarbete leder arbetet med att analysera arbetet. Hon är en av Sanningskommissionens ledamöter och är professor emerita i ämnet etnologi vid Institutionen för kultur- och medievetenskap vid Umeå universitet.

Precis nu i veckan träffas analysgruppen bestående av Marianne Liliequist, Moa Sandström, Lena Kroik och Marja Skum i Umeå för att arbeta vidare med materialet och de har strukturerat upp för vidare analys.
“I dag har vi jobbat med att lyfta ut ett av huvudtemana från intervjuerna. Det handlar om land, markerna, platserna och vad som hör detta till. Nästan alla personer vi intervjuat, har nämnt detta i någon form”, säger Lena Kroik.

Ett citat som kommit fram i materialet belyser temat:
”Det är i naturen som min religion finns. Man ska be platsen om lov att bygga, man jojkar platsens väsen, betesro för renen, ro för människan. Koloniseringen har inte bara inneburit markstöld utan också tankestöld. Förlusten av språket är centralt, jag tror att man tänker andra tankar beroende på vilket språk man tänker. Svårt att hävda andlighetens betydelse. Har försökt bland annat i samråd med vindkraftsbolag men de har bara blivit blanka i ögonen – ses som oseriöst flum.”

När Sanningskommissionen ska presentera sitt slutbetänkande i december 2025 ska även berättelsevolymen med intervjumaterialet vara klar och lämnas in till regeringen. Rösterna i intervjuerna kommer att höras, och prägla berättelsevolymen. Delar av ett urval intervjuer kommer att återges. Det samiska språket kommer ha plats i berättelsevolymen.