gunlogusa
Gunlög Fur i samspråk med nyfikna studenter. Foto: Privat

Gunlög Fur fick svara på frågor om Sanningskommissionen

Ledamoten Gunlög Fur befinner sig i USA just nu. Där har hon bland annat deltagit i en dag för studenter som Augustana (ett fyraårigt college som grundades av svensk-amerikaner 1860) anordnar för att ge dem en lite annorlunda inblick i pågående forskningsprojekt på colleget.
– Sessionen inleddes med en film om Aarju Peters, inuit och jurist med fokus på urfolks rättigheter, född på Grönland och nu boende i Nunavat, Canada. Jag berättade om sanningskommissionerna i de nordiska länderna och kunde anknyta till Peters mycket personliga berättelse om att vara ”dubbelt koloniserad”. Flera studenter stannade kvar extra för att fortsätta frågestunden, berättar hon.

Studenterna undrade bland annat om Gunlög Fur hade några tips för vad man behöver tänka på när man sätter igång en sanningskommission om det skulle bli en sådan här i USA för relationerna till urfolken. De ville också diskutera hur en samisk politisk representation skulle kunna se ut och om samer har förtroende för något av de politiska partierna i Sveriges riksdag.
– Vi pratade om kunskapsbrist och hur undervisningen ser ut i skola och högre utbildning. En ung kvinna berättade att hon studerat ett år på gymnasiet i Sverige (i Lund) och att deras lärare särskilt inkluderat samers historia och kultur i utbildningen. Det imponerade på henne eftersom de alla var överens om att det var dåligt med urfolkskunskap i deras egen skolutbildning. Någon ville också veta om samer oroar sig för utspelen om att undervisning ska utgå ifrån en påstått svensk kanon.