samiskaflagganfotomalin
Foto: Sanningskommissionen för det samiska folket

Så firades samefolkets dag

Dagen firades och uppmärksammades på många håll i Sápmi och Sverige. I Staare, Östersund, uppmärksammade Gaaltije dagen genom att bjuda på fika och inviga två utställningar i sina lokaler i centrala Östersund. En av utställningarna var “Familjen som lämnade Grönås” som visar föremål från den samiska boplatsen Grönås i nordvästra Jämtland, Kalls sameby. Även slöjdutställningen Vaetnoe maadtoe öppnade. Där kan besökarna följa med i slöjdprocessen från skogen till färdig guksie. Arrangemanget var välbesökt och många hade tagit sig dit för lite umgänge och fika.

Den samiska flaggan vajade utanför Gaaltije i Staare, Östersund. Foto: Malin A Junkka
En slöjdutställning invigdes under Samiska folkets dag i Staare, Östersund. Foto: Malin A Junkka

I Stuehkie/Stockhoalbma/Stockhoalmma hissades den samiska flaggan utanför Stadshuset och dagen firades med sång och tal och under dagen hölls ett gediget program för unga och gamla. Läs mer om firandet i Stockholm här. (länk)

I Stockholm hissades den samiska flaggan under morgonen utanför Stadshuset. Foto: Jon Dunås
Samefolkets dag firades också i Helsingborg. Foto: Sanna Vitestam

Samer i Syd, som firar 20 år, inledde firandet på nationaldagen med en utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Flaggan hissades, den samiska nationalsången spelades från rådhusklockorna och det bjöds på renskavsgryta och föreläsningar.

Samernas nationaldag är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Det är en dag som vanligen uppmärksammas med aktiviteter och kulturarrangemang. Läs mer om nationaldagen, nationalsångensången och den samiska flaggan. (länk)

”Grattis på samiska nationaldagen” på fem olika varieteter:

Nordsamiska: Lihkku sámi álbmotbeivviin
Lulesamiska: Vuorbbe sámij álmmukbiejvvijn
Pitesamiska: Lihkko sáme älbmukbäjjváj
Umesamiska: Lïhkkuos sämij ålmagenbeäjvvie
Sydsamiska: Lahkoe saemiej åålmegebiejjine

Källa: Sametinget.se