dag-avango-ets

“Gruvnäringen skapar stora utmaningar för samebyar idag”

I december anordnar Sanningskommissionen för det samiska folket ett seminarium med ett 40-tal inbjudna forskare i Umeå. Konferensen arrangeras i samarbete med, Várdduo – Centrum för samisk forskning. När det gäller de inbjudna forskarna så har det gått ut en öppen inbjudan till lärosäten och relevanta institutioner (samiska museer, kulturcentra etc.) i Norden. Professor Dag Avango är en av forskarna.

Kan du berätta lite kort om dig själv och din bakgrund?
–Jag är professor i historia vid Luleå tekniska universitet, bosatt i en by vid Luleälven nordväst om Luleå. Jag har min grundutbildning i arkeologi, men disputerade i teknikhistoria med inriktning mot industriarkeologi. Mycket av min forskning har handlat om storskalig naturresursexploatering och dess relationer med miljöer och samhällen, inklusive urfolk och nationella minoriteter.

Vilket ämne behandlar din abstract?
–Att förstå konsekvenserna av gruvindustrialiseringen i norra Sverige under sent 1800-tal och tidigt 1900-tal för samer.

Vad hoppas du att konferensen i Umeå ska ge?
–Jag hoppas den kommer att ge oss möjlighet att bättre förstå helheten i den forskning vi är delaktiga i. Det kan öppna för nya infallsvinklar, och att bättre kunna avgränsa mellan delstudier.

Hur ser du på Sanningskommissionens arbete?

–Ett mycket angeläget arbete, som varit efterfrågat länge och som verkligen behövs. Det nyligen avslutade arbetet med kommissionen för Tornedalingar, Kväner och Lantalaiset visar hur viktigt det är. Det blir också intressant att jämföra resultaten av de båda kommissionernas arbete.

Vad hoppas du att just din kunskap som kunna bidra med i arbetet?
–De naturresursutvinnande industrierna, inte minst gruvnäringen, är en av de företeelser som skapar stora utmaningar för samebyar idag. Relationerna innehåller spänningar rörande markanvändning och rättigheter. Jag hoppas att min kunskap ska kunna bidra till en bättre förståelse för vad gruvindustrins framväxt över tid har betytt för samer och varför.

Utöver forskningsvolymen tillkommer en berättelsevolym och ett huvudbetänkandet där arbetet sammanfattas och kommissionens åtgärdsförslag presenteras. Detta sker i december 2025.