anjunjes_guorbak_sep16-161_2160px_cjutsi
Foto: CJ Utsi

Skogsbrukets påverkan på samerna diskuterades i panelsamtal

Skogsbrukets påverkan på samerna blev en het fråga, när ledamot Marie B Hagsgård i Sanningskommissionen för det samiska folket, deltog i ett panelsamtal med biskop Eva Nordung Byström. Samtalet arrangerades av Noerhtenaestie sameförening i Västernorrland .

”Samer som deltog var väldigt tydliga med att Svenska kyrkans ursäkt till samerna måste följas av ett skogsbruk som inte förstör renbetet eller livsmiljön för andra djur och växter i skogen, berättar Marie B Hagsgård. Biskopen svarade att kyrkan inte längre äger skogen utan det är staten som gör det. Samerna replikerade att kyrkan förvaltar skogen och inte bör ha vinst som främsta mål. Biskopen hänvisade till att kyrkans skogsutredning kommer den 25 september”, berättar ledamoten Marie B Hagsgård.

Marie B Hagsgård. Foto: Privat



”Vi talade också om vikten av stöd för att alla samer ska kunna lära sig sitt språk”, säger Marie B Hagsgård . Hon har genomfört drygt 20 intervjuer med vittnen för Sanningskommissionen och kunde bekräfta att frågan om skogsbruk återkommer i flera intervjuer.
”Flera samer som har intervjuats påpekar att skogsmarken är viktig både för renskötsel och för att bevara samisk kultur”.
Seminariet arrangerades lördagen den 31 augusti i Kyrkans Hus i Sundsvall.

Här kan du läsa med om Svenska kyrkans skogsutredning (länk) Skogsutredningen går in i nästa fas – Svenska kyrkan