Sanningskommissionen fanns på plats under Bokmässans första dag i Göteborg den 26 september. Tillsammans med UR, Utbildningsradion, arrangerade kommissionen ett panelsamtal med rubriken “Finns det en samisk sanning?”. Här hittar du samtalet! (länk)
Panelsamtalet inleddes med att ledamoten Krister Stoor fick förklara för publiken i den fullsatta lokalen vad en sanningskommission är. Sedan kom samtalet att handla om den metod som kommissionen använt sig av att samla in vittnesmål genom intervjuer med samer i alla åldrar. Närmare 300 vittnesmål har kommit in och de flesta intervjuer är utförda nu och analysen har påbörjats. Elin Anna Labba har i sina två böcker Herrarna satte oss hit och Far inte till havet också samlat in vittnesmål under många år.
“Tiden och språket har varit nyckeln att nå dessa människors historier”, sa Elin Anna Labba.
Även ledamoten Marie B Hagsgård som gjort ett 20-tal intervjuer för kommissionen vittnade om tiden som en nyckel då det handlar om svåra och känslomässiga saker.
Under panelsamtalet visades ett kort ett klipp ur en vittnesfilm som kommissionen tagit fram med Ol-Johán Sikku, Övre Soppero, en av dem som valt att vittna. Sikku hävdar att det krävs en radikal förändring för att rädda det samiska samhället och språket.
Även okunskapen och rasismen togs upp. Samer har i många fall varit utsatta för rasism så länge så att de inte ens själva märker av att de blir utsatta.
“Det är viktigt för folk att förstår att man är del av något som varit påtvingat, planerat och organiserat av Sverige med stor kraft” sa Elin Anna Labba.
Marie B Hagsgård menar att en del av kraften hos samerna i att orka berätta är att man hoppas nå ut med kunskap om hur det är att vara same till den svenska majoritetssamhället.
Elin Anna Labba har förhoppningar om att Sanningskommissionen ska nå ut med kunskap till svenskarna men hon känner ingen större vilja från politiskt håll att lyssna eller förändra. Men hon hoppas att svenska staten kommer att satsa på det samiska språket då hon tror att det är ett av sätten man nå försoning inom sig själv, att ta tillbaka språket.
Kulturminister Parisa Liljestrand invigde Bokmässan i Göteborg som firar 40 år och årets teman är Sápmi och rymden. Vill du veta mer om Sanningskommissionens arbete kan du i morgon den 27 september klockan 15.30, i den samiska montern på Bokmässan, lyssna på Krister Stoor och Marja Skum, en av dem som gjort intervjuerna, i ett samtal om de unika vittnesmålen och betydelsen av dessa.
Sanningskommissionen ska i december 2025 redovisa sitt arbete i ett bestänkande med åtgärdsförslag, en berättelsevolym baserad på vittnesmålen samt en forskningsantologi.