rollupbild

En forskningsantologi som förenar och fördjupar kunskap

Sanningskommissionen för det samiska folket planerar att redovisa sitt arbete i flera olika volymer: ett betänkande, en berättelsevolym och en forskningsantologi. Arbetet med forskningsantologin är just nu inne i en intensiv fas där inskickade artiklar granskas och revideras. Därmed börjar innehållet utkristallisera sig och redaktionskommittén, som ansvarar för arbetet, kan konstatera att det kommer blir en antologi som fördjupar kunskapen om samiska frågor och förenar forskare från många olika forskningsfält.

Sanningskommissionen för det samiska folket kommer att presentera sitt arbete i tre olika volymer som alla fyller olika syften. En av dessa volymer är en forskningsantologi bestående av fristående forskningsartiklar om samiska frågor, skrivna av en bredd av forskare med utgångspunkt i många olika ämnesområden, så som juridik, historia och samhällsvetenskap, verksamma vid några av Sveriges ledande lärosäten.

Ett syfte med forskningsantologin är att den ska fungera som underlag för kommissionen i utredningsarbetet, ett annat syfte är att den ska vara ett hjälpmedel i kommissionens kunskapsspridande arbete. Planen är därför att Sanningskommissionen ska publicera forskningsantologin tidigare än övriga volymer. Som en följd av detta är arbetet med forskningsantologin redan nu inne i en intensiv fas. För att underlätta det redaktionella arbetet med forskningsantologin utsåg Sanningskommissionen redan tidigt en redaktionskommitté bestående av kommissionsledamöterna Anna-Lill Drugge (Umeå universitet), Gunlög Fur (Linnéuniversitetet) och Jonas Monié Nordin (Stockholms universitet).

“Det är roligt att så många har varit intresserade av att skriva artiklar till forskningsantologin. Vi har fått in artikelbidrag från forskare verksamma vid en mängd olika universitet i Sverige. Det här blir en antologi som förenar olika forskare och olika ämnesområden kring de samiska frågorna” säger Jonas Monié Nordin i en kommentar.

Jonas Monié Nordin Foto: Privat



Under ett tidigare sammanträde har Sanningskommissionen beslutat att definiera forskningsantologin som en fristående publikation. Den ska därmed inte ges ut inom formatet för en SOU. I stället kommer forskningsantologin att publiceras som en artikelsamling med egen form, vilket ger den en distans till det statliga utgivningsformatet. Det är de enskilda forskarna som ansvarar för innehållet i artiklarna. Redaktionskommittén samordnar och överser processen och Sanningskommissionen legitimerar och använder sig av slutprodukten.

“Just nu arbetar vi intensivt med att säkerställa hög vetenskaplig kvalitet på artiklarna. Till vår hjälp har vi haft ett 30-tal anonyma granskare. De externa granskarna som är verksamma vid ledande lärosäten i Skandinavien bidrar till forskningsantologins bredd och vetenskapliga kvalitet” säger Jonas Monié Nordin och fortsätter sedan:
”Så fort granskningsfasen är färdig kommer redaktionskommittén att påbörja planeringen av lanseringen av forskningsantologin. Eftersom ett syfte med antologin är att sprida kunskap om samiska frågor, hoppas vi kunna bjuda in allmänheten, forskare, beslutsfattare och tjänstemän till kunskapsseminarier baserade på artiklar ur antologin. Håll utkik på hemsidan för mer information kring dessa under vårterminen!”