skuolla_juli10-217_2000px_cjutsi
Foto: CJ Utsi

“Kommissionen syftar till att ge en röst åt de människor som inte har en”


”Det är viktigt att urfolkens historia blir känd vid sidan av majoritetens för att se vilka konsekvenser den politik som förts har fått för samer. Och för att kunna vidta åtgärder så att de inte återupprepas ”

Det sa FN:s särskilda rapportör för övergångsrättvisa, Bernard Duhaime på ett seminarium som arrangerades av Fonden för mänskliga rättigheter strax före årsskiftet.
Sanningskommissionen för det samiska folket ska redovisa sitt uppdrag om knappt ett år. En del av materialet är de cirka 300 intervjuer och skriftliga vittnesmål som samlats in de senaste två åren där analysen av dessa påbörjats. Materialet är unikt och kommer att ge en röst som är urfolkets egen. Intervjuerna blir en del av underlaget som kommissionen sedan ska ta ställning till. Kommissionen ska även beakta forskning och annan fakta och göra en fristående bedömning av konsekvenserna av den politik som har förts för samerna. Kommissionen har också regeringens uppdrag att sprida kunskap till allmänheten om detta och föreslå åtgärder som kan bidra till upprättelse och främja försoning och ett livskraftigt samiskt samhälle.
Som Bernard Duhaime poängterade syftar sanningskommissioner likt den för samerna i Sverige till att ge en röst åt de människor som inte har en.
Sanningskommissionen för det samiska folket är inte den första och enda som funnits. Från 1990-talet och framåt har det bildats sanningskommissioner på olika håll i världen. I Sverige överlämnade Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, lantalaiset och kväner in sitt betänkande i november 2023. I Norge avslutade kommissionen sitt arbete våren 2023.. I Finland pågår arbetet. I Kanada var kommissionen aktiv mellan år 2008-2015. Rapporten innehöll rekommendationer för försoning och upprättelse
Samernas kultur är nära knuten till de traditionella samiska markerna men eftersom de är i minoritet får de ofta ge vika för intressen hos majoritetsbefolkningen. För att samer ska kunna behålla sin kultur krävs därför att myndigheter vidtar positiva åtgärder så att samer kan fortsätta använda markerna. Målet är att uppnå effektiv jämlikhet, när det gäller möjligheten att behålla sin kultur, enligt internationell rätt om minoriteter och urfolk.
Sanningskommissionen är nu inne i sin mest intensiva fas i arbetet som ska resultatera i tre volymer. En berättelsevolym byggd på de intervjuer som samlats in, en forskningsantologi som fördjupar kunskapen om samiska frågor och förenar forskare från många olika forskningsfält. Det blir en volym med fristående forskningsartiklar om samiska frågor, skrivna av en bredd av forskare med utgångspunkt i många olika ämnesområden, så som juridik, historia och samhällsvetenskap, verksamma vid Sveriges ledande lärosäten. Utöver dessa två kommer ett slutbetänkande med en samlad bedömning av konsekvenserna av den förda politiken för det samiska folket och som utmynnar i åtgärdsförslag.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 1 december 2025 men Sanningskommissionen har ansökt om förlängd utredningstid.

Artikeln ovan publiceras i en bilaga i DN i dag och i Dagens Industri i morgon den 7 februari. Du hittar den här!