holmon_anderssons_ran_mars22_091_2160px_cjutsi
Foto: CJ Utsi

“Ett mycket brett spektrum av konsekvenserna av statens politik”

Arbetet med den kommande forskningsantologin fortsätter i full fart under hösten.

Hur går arbetet med forskningsantologin?
“Arbetet är inne i en intensiv fas. Vi har samlat Nordens ledande forskare inom spridda områden som arkeologi, juridik, socialmedicin och språk för att får en så heltäckande bild som möjligt av konsekvenserna av statens politik gentemot det samiska folket i ett långtidsperspektiv. Vi har fått in många mycket välskrivna och intressanta bidrag. Kapitlen har skickats vidare till externa granskare vilka är specialister inom sina respektive områden. Granskarna är anonyma för författarna. Just nu arbetar vi med att ställa samman synpunkter och kommentarer och vidarebefordra de till författarna. Under sensommaren och den tidiga hösten kommer vi att få tillbaka de bearbetade kapitlen”, säger Jonas Monié Nordin i Sanningskommissionens redaktionskommitté.

Vilka ämnen tas upp?
“Forskningsantologin kommer att täcka ett mycket brett spektrum av konsekvenserna av statens politik gentemot det samiska folket. Några kapitel behandlar den märkliga bristen på kulturmiljövård och skydd av det fysiska kulturarvet i norr. Här framhålls statens bristande intresse för kunskapsinhämtning kring, och skydd av det samiska kulturarvet. Konsekvenserna är djupgående och i många fall irreversibla. Vattenkraftutbyggnad och brutalt skogsbruk har berövat samer sitt materiella och immateriella kulturarv.
Skogsbrukets betydelse för bristen på lav i skogarna är en annan viktig aspekt. Forskning visar att mängden lav i skogarna minskat kraftigt under senaste decennier vilket betyder att renhjordarna trängs samman. Skyddet av skogarna och hänsynen till rennäringen och den biologiska mångfalden är i stora områden satta ur spel”.

Hur många författare blir det?
“Det slutgiltiga omfånget är inte klart. Samtliga inskickade kapitel ska genomgå granskningsprocessens alla steg. Men vi kan lova att det blir en mycket omfångsrik och fyllig volym. Samtliga författare skriver på svenska och vi kommer ha sammanfattningar på de samiska språken vilket betyder att texterna kommer vara tillgängliga även utanför forskarvärlden”.

Vad händer härnäst?
“Under hösten avslutar vi granskningsprocessen och inleder redigeringsarbetet. Beslut om det slutliga omfånget och innehållet kommer att tas av Sanningskommissionen”.

Vad hoppas du att den här antologin ska bidraga med till det samiska folket, allmänheten och forskarvärlden?
“Forskningsvolymen kommer att bli en unik sammanställning av aktuell forskning om det samiska folkets livssituation igår och idag och vilka konsekvenser det har för framtiden. Här kommer att finnas något för alla som har det minsta intresse för samisk historia och samiskt liv”.

När kommer den att lanseras?
“Vår förhoppning är att antologin ska publiceras före Sanningskommissionens slutbetänkande, under våren eller sommaren 2025”, avslutar Jonas Monié Nordin.

Jonas Monié Nordin