I december anordnar Sanningskommissionen för det samiska folket ett seminarium med ett 40-tal inbjudna forskare i Umeå. Konferensen arrangeras i samarbete med, Várdduo – Centrum för samisk forskning. När det gäller de inbjudna forskarna så har det gått ut en öppen inbjudan till lärosäten och relevanta institutioner (samiska museer, kulturcentra etc.) i Norden.
Syftet med det två dagar långa mötet är att diskutera de texter som kommit in från forskare i Sápmi och övriga landet till den kommande forskningsvolymen. Den är tänkt att bli en av slutprodukterna som Sanningskommissionen ska lämna ifrån sig i december 2025.
– Det här blir ett första textseminarium om bidragen till forskningsvolymen, säger ledamoten Jonas Monié Nordin som är glad över det stora intresset från forskarna.
Artiklarna i forskningsvolymen ska ha som utgångspunkt att beskriva och granska den politik som har förts gentemot samerna, att synliggöra samers erfarenheter och aktörskap i så stor utsträckning som möjligt, samt belysa vad den förda politiken fått för konsekvenser på den svenska sidan av Sápmi, materiellt och immateriellt, för samiska samhällen och enskildas levnadsvillkor. Med dessa förutsättningar som utgångspunkt är ambitionen att den vetenskapliga publikationen ska ge en samlad bild av dagens forsknings- och kunskapsläge, samt bidra till att identifiera kunskapsluckor och områden som behöver belysas av framtida forskning.
– Vi har samlat ett 30-tal forskare – från arkeologi och språkvetenskap till hälsa och rättsvetenskap – vilket visar på dels vikten av den här kommande forskarvolymen, dels det stora intresset inom forskarvärlden. Under två dagar kommer utkast till kapitlen att diskuteras inom forskargemenskapen. Det här är vetenskap när den är som bäst: att vi alla bidrar till att förbättra varandras texter, säger Jonas Monié Nordin.
Utöver forskningsvolymen tillkommer en berättelsevolym och ett huvudbetänkandet där arbetet sammanfattas och kommissionens åtgärdsförslag presenteras.
OBS! Seminariet är inte öppet för allmänheten.